Jdi na obsah Jdi na menu
 


Současnost

Od konce 90. let vyrůstají v Praze nová obchodní centra, zvl. tzv. Hypermarkety (1997), komerční centra (Myslbek na Příkopech - 1996, Palladium na nám. Republiky - 2009), ale i kancelářské zóny - Svobodná Evropa (2009), Tančící dům (1996). Vzniká nová výstavba Prahy 21. století. Roku 2000 byla také dokončena přestavba Smíchova, tedy převážně oblasti Anděla. Kromě toho proměnami prošly některé jiné části metropole, například Těšnov, Holešovice, Vysočany, či Pankrác. Renovace opuštěných míst byla většinou provázena výstavbou multifunkčních objektů, tedy kancelářskými budovami, nákupními centry a luxusními byty v atraktivních lokalitách. Výsledkem tak bylo, že během první dekády 21. století se Pražané naučili nakupovat v zcela nových místech - v rozsáhlých hypermarketech, umístěných na periferii města, kdežto centrum města vyplnily obchody spíše s luxusním zbožím.

Kromě toho se začíná konečně pracovat i na obnově památek po létech komunismu zchátralé Prahy. Nejen Praha, ale i další města a městečka získávají postupně novou tvář s barevnými fasádami zrekonstruovaných domů. Pro rok 2000 byla Praha zvolena spolu s dalšími několika městy Evropským městem kultury. Prudce roste bohužel i automobilová doprava, kterou je město doslova ucpané. V srpnu 2002 zasáhla Prahu pětisetletá povodeň, během které byly postiženy pobřežní čtvrti Zbraslav, Smíchov, Malá Strana, severní část Starého Města, Karlín, Holešovice, Bubeneč, Libeň a Troja. Nejvíce byl postižen Karlín (opravy probíhaly dlouhé měsíce), následovaly Holešovice. Opravy trvaly celý další roky, čtvrtě však získaly nový, moderní vzhled.

V letech 2003 a i 2004 pokračovaly v Praze opravy povodňových škod a zlepšování obrany proti velké vodě. Vznikají nové stavby jako Sazka Aréna (2004), provádí se postupná rekonstrukce ulic, výstavba nových dopravních komunikací, nádraží a od roku 2009 také Karlova mostu. Přes rozsáhlé stavební rekonstrukce však stále zaostává a mnoho domů a ulic ještě zbývá opravit - jak starší zástavby, tak panelových domů, s jejichž rekonstrukcemi se začalo v letech 2006-08. Přes mnoho zbývajících rekonstrukčních prací se Praha již stačila stát jednou z významnějších evropských metropolí - roku 2006 se stala 12. nejbohatším regionem Evropské unie.